Направете вкусен деликатес со риба и печурки за посната вечера.
Еве го рецептот, како и начинот на подготовка:
Состојки:
- 1 поголема пастрмка (2.5 кг)
- 3 лимони на парчиња
- магдонос
- сол
- бибер
- 200 мл бело вино
- 1 шолја посна зеленчукова супа
- 1 лук
- масло
Начин на подготовка:
- Се чисти и сече лукот ситно, се става малку масло, сок од лимон, зачините и магдоносот во сад.
- Се става сол врз пастрмката која е во плех за печење, а до неа се ставаат парчињата лимони.
- Се пече 15 минути во загреана рерна на 200 степени, па се додава белото вино.
- При печењето неколку пати додавајте од виното.
- Додадете ја и бистрата супа и потоа печете уште 30 минути.
На здравје!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир