За време на Нова Година и претстојните празници знаеме да претераме со сарми, салати, месо, десерти други калорични јадење, но и пиење. Со оглед на тоа дека секоја година Клиниката за токсикологија се полни со граѓани кои претерале со јадење или пиење, па затоа е потребно е многу да внимаваме за празниците.
Купувајте само од проверени места, јадете и пијте умерено, и особено внимавајте на лицата кои имаат понизок праг на толеранција кон алкохолот. Потсетуваме дека консумацијата на алкохол и цигари на лица под 18 години е забранета!
За да нема можни труење, на претерувајте со храната, па ако сте направиле вишок, не ја јадете долго, туку онолку колку што таа може да биде здрава и свежа:
Сармата се чува во фрижидер и тоа најмногу 3 до 4 дена. Ако се замрзне може да се чува и до 4 месеци.
Месото, особено ако на трпезата имате свинско печење, треба да се изеде најмногу за три дена.
Рибата е неизбежен дел од трпезата за Бадник. Побрзо може да се расипе, па изедете ја најмногу за два дена.
Салатите исто така траат 2-3 дена, не повеќе.
Особено треба да бидете внимателни со овошјето и зеленчукот и добро да ги миете.
Никогаш не фрлајте храна!
Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:
Зема кисела зелка и завитка пилешко месо
Оригинален старски рецепт за сарма
Нов вкус на сармата: Хроно сарма
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир
Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?