Доаѓаат Нова Година и Божиќ, градот е веќе украсен, еуфоријата почна. За секое семејство најважно е да биде заедно во овие денови, но и да блесне трпезата.
Сепак, најголемата „опасност“ која демне за празниците е рокот на храната, бидејќи понекогаш може да бидеме невнимателни, па да ја консумираме подолг период што може да доведе до проблеми со стомакот, па дури и до труење.
Нова Година и Божиќ се веќе традиционални со вкусни кифлички, сарма, сочно месо, салати и десерти.
Со подолго чување, дури и во фрижидер, храната развива микроорганизми кои придонесуваат за нејзино постепено расипување. Затоа внимавајте на ова:
Сармата се чува во фрижидер и тоа најмногу 3 до 4 дена. Ако се замрзне може да се чува и до 4 месеци.
Месото, особено ако на трпезата имате свинско печење, треба да се изеде најмногу за три дена.
Рибата е неизбежен дел од трпезата за Бадник. Побрзо може да се расипе, па изедете ја најмногу за два дена.
Салатите исто така траат 2-3 дена, не повеќе.
Особено треба да бидете внимателни со овошјето и зеленчукот и добро да ги миете.
Во овој период треба да внимаваат сите од опасноста со труење, а особено трудниците.
Одберете свежи намирници и купувајте на проверени места.
Ако сте направиле повеќе отколку што може да се изеде, не ја чувајте храната додека да се расипе, па да бидете приморани да ја фрлате. Постојат 2 опции: Онаа храна што се змрзнува да ја ставите во фрижидерот со длабоко или, пак, да ја донирате додека е сеуште свежа и подготвена за консумација. Немојте никогаш да фрлате храна!
Имајте убави празници 🙂
Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:
Зема кисела зелка и завитка пилешко месо
Оригинален старски рецепт за сарма
Нов вкус на сармата: Хроно сарма
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир
Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?