Полнетите пиперки се добра и вкусна идеја за ручек, но овој рецепт е посебен.
Ви го пренесуваме за да имате неодолив ручек на трпеза:
Состојки:
- 400 гр мелено месо
- 10 пиперки
- 3 лажици масло
- 1 главица црвен кромид
- 1 јајце
- 5 лажици ориз
- 1 лажица брашно
- 2 лажици доматно пире
- сол
- бибер
- магдонос
Начин на подготовка:
- Пиперките се мијат и се чистат, а потоа кромидот ситно се сече и се пропржува на масло.
- Оризот се мие и се додава во тавчето со кромид. Потоа се додаваат и солта, месото, магдоносот, јајцето, како и малку бибер. Добро се меша и кратко се пропржува (по вкус) додека да се добие смесата за полнење.
- Пиперките се полнат со смесата, но не до врвот.
- Се редат во лонец, така што отворот да биде нагоре. Во лонецот се става вода, сосот од домати и се варат еден час.
- Се прави запршка со брашното и маслото, па се става врз нив.
На здравје!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Полнети пиперки со пилешки гради