Направете домашни полнети плескавици со совршен вкус и неодолива арома.
Сочно месо на трпеза, ова е рецептот:
Состојки:
- 1 кг мелено месо
- 100 гр Пекабеско сланина
- 200 гр сирење
- 1 дл масло
- 1 кромид
- малку магдонос
- вегета
Начин на подготовка:
- Меленото месо добро се замесува, па се прават плескавици од него.
- За филот се сечат ситно сланината и кромидот и се пропржуваат на масло, па се додава изренданото сирење и зачини и се заедно се пржи на тава.
- Се зема една плескавица, се става врз неа лажица од филот, па втора плескавица се става одозгора.
- Се спојуваат краевите за да се истече филот.
- Плескавиците се пеачт во рерна или на скара, по ваш избор околу 10 минути или додека сметате дека се доволно печени.
- Се декорира со магдонос и се сервира топло.
- Откако ќе ги извадите од рерна или скара, врз нив можете да ставите и парче кашкавал да се растопи.
- СОВЕТ: Совршени се во комбинација со кисели краставички или друг прилог како компири, варен зеленчук и слично.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: