Направете вкусен деликатес додека постите.
Ова е рецептот за ориз со печурки кој ќе ви стане омилено јадење и ќе го приготвувате често:
Состојки.
- 300 гр ориз
- 400 гр печурки (свежи или маринирани по вкус)
- 2 главици кромид
- 4 маслинки
- масло
- сол
- бибер
- малку магдонос
Начин на подготовка.
- Оризот се чисти, се мие, се цеди и се пропржува на загреано масло на тава, па му се додаваат сол и вода и се динста.
- Кромидот се чисти и сече ситно, се пропржува на масло со сол и бибер, па се ставаат и ситно сечените печурки.
- Се додава малку од водата во која се динста оризот и се остава на оган додека да омекнат печурките, а водата не изврие.
- Во тава ставете го оризот, врз него печурките, па малку печете во загреана рерна на 200 степени.
- Се декорира со магдонос и ситно сечени маслинки.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: