Фиља е пита која се подготвува на традиционален начин во Косово.
Се подготвува слично на тестото за палачинки, а филот е од кајмак.
Многумина кои имале прилика да го пробаат овој специјалитет биле воодушевени. Пробајте го и вие.
Оваа пита не е баш едноставна за подготовка, а потребно е да издвоите и време, земајќи во предвид дека се пече под сач околу три часа и се состои од 8 слоеви тесто.
Брашното и солта се соиденуваат и се прави тесто кое се одвојува на делови кои се развлекуваат. Секоја кора се премачкува со сирење, кајмак и путер, а секој слој се пече поединечно.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕОТО во прилог:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот