Пикантен, а во исто време крцкав, сочен и ароматичен компир…
Состојки:
- 700 гр компири
- сув зачин
- црвена пипер
- лута пипер
- бел бибер
- посен кашкавал
- рузмарин
- лук во прав
- мајчина душица
- масло
Начин на подготовка:
- Компирите исчистете ги и измијте ги, па отсечете ги врвовите на една страна. Потоа засечете ги како што е прикажано на видеото во прилог.
- Во чинија ставете малку масло и додајте ги сите насечкани зачини и добро измешајте. Полнете ги компирите во отворите со зачин. Редете ги во плех така што компирите ќе стојат на рамната отсечена страна.
- Уште малку намастете и печете на 200 степени околу 50 минути во рерна. На половина од печењето покријте со фолија да не загорат. Извадете ги од рерна и преку нарендајте посен кашкавал и вратете во рерна уште 10 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи