Направете совршена чоколадна торта за која мерките се во лажици. Нема многу мака и труд.
Ова е сè што ви треба:
Состојки за тесто:
- 2 јајца
- 12 лажици шеќер
- 12 лажици млеко
- 12 лажици масло
- 2 лажици какао
- 1 лажица рум
- 1 лажиче цимет
- 1 прашок за пециво
Состојки за крем:
- 2 дл слатка павлака
- 100 гр млечно чоколадо
- малку рум
- мелени ореви
Начин на подготовка:
- Јајцата добро се матат со жица, па се додаваат сите останати состојки за тестото.
- Се истура смесата во огноотпорен сад кој се става во микропечка. Оставете го 5 минути на најсилна температура.
- Во меѓувреме се загрева павлаката со чоколадото за да се растопи.
- Откако тортата во садот е готова, ставете ја на чинија, па врз неа истурете го кремот, а врз него мелени ореви и малку рум.
- Може да украсите одозгора и со малку шлаг.
Уживајте и гответе со љубов 🙂
Повеќе рецепти со десерти на Gotvi.mk:
Обланда бомбици – вистински хит
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече