Вкусен десерт за време на божиќниот пост…
Состојки:
- 1/2 парче квасец
- 2 дл млака вода
- 3 лажици кафеав шеќер
- 300 гр брашно
Состојки за фил:
- 200 гр рендана тиква
- 150 гр ореви
- 3 лажици кафеав шеќер
- рендана кора од половина портокал
- десетина цели ореви
Начин на подготовка:
- Во млака вода растопете шеќер и квасец. Во просеано, загреано на собна температура брашно, ставете го квасецот и замесете тесто кое нема да се лепи за прсти. Оставете го 20 минути на топло да нарасне.
- За тоа време нарендајте исчистена тиква на крупно ренде, додајте рендана кора од портокал и шеќер и сè измешајте.
- Надојденото тесто премесете го и развлечете кора во облик на правоаголник. Распоредете тиква, преку тиквата посипете мелени ореви и составете ја кората во облик на ролат.
- Обложете плех со хартија за печење, ставете го подготвениот ролат. Печете дваесетина минути на 200 степени додека не порумени. Изладете, посипете со шеќер и преполовини ореви и послужете со печена тиква.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта