Кифли какви што посакува секој гостин!
Состојки:
- 1 кг брашно
- 1/2 л масло
- 1,5 чаша пиво
- 2 кесички прашок за печиво
- 2 лажици шеќер
- сусам
- 1/2 лажичка сол
- кисела вода
Начин на подготовка:
- Во чинија со брашно ставете прашок за печиво, две лажици шеќер и половина лажичка сол. Кога ќе ги измешате, полека додајте прво масло, а потоа и пивото, како и малечка чашка (за ракија) кисела вода. Од тоа замесете тесто, додека не добиете глатка хомегена маса.
- Поради прашокот за печиво, бидете подготвени кифличките да се зголемат, па замесете ги потенки и помали. Премачкајте ги со кисела вода и – доколку сакате да ги послужите со солена трпеза – посипете со малку крупна сол која подоцна убаво ќе крцка.
- Наредете ги во плех кој сте го премачкале со маргарин и печете на 200 степени. Кога ќе поруменат, намалете ја температурата на 180 степени.
- Кога ќе бидат готови, извадете ги од рерна и веднаш прекријте ги со чиста платнена крпа, не притискајќи ги.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот