Вкусна мусака без месо – Лесен а гурмански рецепт

Вкусна мусака без месо – Лесен а гурмански рецепт

Вкусна и посна мусака без месо која лесно се прави, а е вистински деликатес.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 1 главица кромид
  • 4 пиперки
  • 1 шолја ориз
  • 3 компири
  • 1 шолја доматно пире
  • 1 лажица брашно
  • 1/2 лажица црвен пипер
  • масло
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Компирот исечете го на тенки кругови.
  2. Кромидот исечете го ситно, па динстајте го на малку масло и вода. Додајте му ја пиперката исечена на коцки и продолжете со динстањето.
  3. По 15 минути додајте ги оризот, чаша вода и доматното пире. Ставете сол и бибер. Оставете оризот да поврие за да омекне.
  4. Откако е готова смесата и водата изврила, земете тепсија и подмачкајте ја со малку масло. Ставете ред компири, па од смесата, потоа уште еден ред компир.
  5. Разматете лажица брашно со црвен пипер и вода и посипете ја мусаката со тоа.
  6. Печете во рерна на 220 степени околу 40 минути.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Gotvi.mk:

На поинаков начин: Мусака од спанаќ

Мусака од слатка зелка

Вкусна мусака од кисела зелка

Мусака од карфиол

Мусака од бајат леб

Необична мусака со моркови

Мусака од тиквици

Мусака на грчки начин