Чварките се дел од нашата кулинарска традиција и се подготвуваат во доцната есен, а се јадат цела зима.
Можете да ги послужите како главно јадење, со леб или кромид, а можете да ги јадете и како грицки.
Состојки:
- 2 кг свинско сало
- 4 дл млеко
- сол
Начин на подготовка:
- Измијте го свежото сало, исечете го на поголеми коцки, ставете во поголем сад и прелијте со млеко.
- На умерен оган, со постојано мешање со дрвена лажица, топете го салото додека мастта не престане да пенее и чварките не добијат убава румена боја.
- Тргнете од оган и низ цедилка исцедете ја маста. Ставете ја мастта во сад да се излади.
- Чварките исцедете ги, посолете и послужете.
Добар апетит!