Едноставно и брзо јадење: Запечен карфиол

Едноставно и брзо јадење: Запечен карфиол

Едноставно и брзо до комплетен оброк или малку „појак“ прилог со варено месо или риба.

Состојки:

  • 1 главица карфиол
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 јајце
  • 1 лажица брашно
  • 1 шолја млеко
  • 1/2 главица лук
  • 1 лажица вински оцет
  • зачин од сушен зеленчук
  • мелен бибер

Начин на подготовка:

  1. Карфиолот исчистете го, одвојте го на цветови и измијте го. Обварете го во солена вода во која сте додале лажица вински оцет.
  2. Обварениот карфиол пропржете го на загреано масло, додајте ситно сечкан лук, бибер и сол. Ставете во огноотпорен сад.
  3. Разматете едно јајце, шолја млеко, лажица брашно и лажица зачин од сушен зеленчук. Добиената смеса прелијте ја преку карфиолот и запечете во загреана рерна додека не фати кора.

Добар апетит!

Повеќе ресепти на Готви.мк:

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство