Подгответе неодолив колач од само неколку состојки…
Состојки за кори:
- 100 гр шеќер
- 100 гр посен маргарин
- 100 мл вода
- 1 кесичка нескафе
- 300 гр брашно
- 1/2 кесичка прашок за печиво
Состојки за фил:
- 700 мл вода
- 200 гр шеќер
- 4 кесички нескафе
- 7 лажици густин
- 250 гр посен маргарин
- 300 гр посен шлаг
- кисела вода (по потреба)
Начин на подготовка:
- Разматете 100 гр шеќер и 100 гр маргарин. Во 100 мл вода ставете кесичка нескафе. Соединете ги брашното и прашокот за печиво. Сите состојки соединете ги и замесете глатко тесто.
- Тестото поделете го на три дела. Секој дел развлечете го на хартија за печење и ставете на превртен плех. Печете на 220 степени околу 10 минути.
- За филот, измешајте 600 мл вода со 200 гр шеќер и 4 кесички нескафе, па ставете да зоврие.
- Разматете 100 мл вода и 7 лажици густин па додајте во врелата вода и згответе фил.
- Посебно разматете маргарин и соединете со изладениот фил.
- Шлагот разматете го со кисела вода. Тортата филувајте ја по следниот редослед: кора, фил, шлаг, кора, фил, шлаг, кора, фил, шлаг.
- Украсете ја тортата по желба.
Уживајте!
Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика
Полнети тиквички по најдобар рецепт
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо