Јагнешко на златиборски начин: Ручек за свечана трпеза

Јагнешко на златиборски начин: Ручек за свечана трпеза

За слави, празници, семеен ручек или гости – никогаш нема да згрешите ако спремите и послужите јагнешко на златиборски начин.

Состојки:

  • 1 кг јагнешко
  • 1 л млеко
  • ловор
  • рузмарин
  • 1,5 кг компири
  • масло
  • 100 гр кајмак
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Јагнешкото треба да отстои 2 часа во млекото. Пржете во поголем сад. Добро истријте го со сол, додајте малку ловор и гранче рузмарин.
  2. Компирите исечете ги на поголеми парчиња и ставете ги покрај јагнешкото, прелијте со масло и додајте две лажици кајмак. Печете на 180 степени околу час и половина.
  3. Сервирајте топло, со зелена салата и кромид.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте