За слави, празници, семеен ручек или гости – никогаш нема да згрешите ако спремите и послужите јагнешко на златиборски начин.
Состојки:
- 1 кг јагнешко
- 1 л млеко
- ловор
- рузмарин
- 1,5 кг компири
- масло
- 100 гр кајмак
- сол
Начин на подготовка:
- Јагнешкото треба да отстои 2 часа во млекото. Пржете во поголем сад. Добро истријте го со сол, додајте малку ловор и гранче рузмарин.
- Компирите исечете ги на поголеми парчиња и ставете ги покрај јагнешкото, прелијте со масло и додајте две лажици кајмак. Печете на 180 степени околу час и половина.
- Сервирајте топло, со зелена салата и кромид.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна