Направете деликатес од јајца кој е идеален за појадок или за рана вечера.
Ова е рецептот, како и начинот на подготовка.
Состојки:
- 4 јајца
- 3 лажици пармезан
- 100 гр Пекабеско шунка
- 150 гр кашкавал
- сол
- 1 лажичка сечкан власец
- 1/2 лажици маслиново масло
Начин на подготовка:
- Се матат јајцата со миксер, се додаваат сол и власец, па смесата со јајцата се дели на два дела.
- На тава се става малку маслиново масло, се загрева и се става да се испржи смесата од првата чинија. Откако ќе се запече долниот дел, оваа палачинка се превртува за да се испече и од другата страна.
- Ставете ја на чинија, а истата постапка повторете ја и со смесата од јајца од вториот сад. На неа, откако ќе се испече од двете страни, ставете го кашкавалот исечен на тенки парчиња, па ситно сечканата шунка и пармезанот. Одозгора ставете ја првата палачинка.
- Се потпекува во тавчето уште малку, потоа се врти од другата страна. Ставете во чинија, така што делот кој бил последен доле во тавата, сега треба да е горе на чинијата.
- Сервирајте топло со кечап и мајонез или со други состојки по вкус.
На здравје!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Повкусно од кајгана, јајце на око и омлет
ВИДЕО: Не мора да се мачите и превртувате – вака се прави кајгана