Направете вегета дома – Баба ја знае тајната

Направете вегета дома – Баба ја знае тајната

На каналот на Бабина кујна се појави рецепт за домашен сушен зачин кој е одличен по вкус.

Ова е постапката:

Состојки:

  • 600 гр моркови
  • 300 гр пашканат
  • 1 поголем корен од целер
  • магдонос
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Морковот, целерот и пашканатот се мијат под вода и се лупат, па се мелат ситно во машинка за месо или пак во апарат за сечење.
  2. Магдоносот ситно се сече со нож.
  3. Ако е топло времето се сушат на сонце, а ако не, во рерна на тепсија. На дното на тепсија се става фолија, над неа сечканиот зеленчук и се суши еден час на 70 степени.
  4. Додека се суши се меша, па се додава малку сол.
  5. Од ова се добива 200 грама сув зачин, а му се додава 100 гр сол.
  6. Се става во тегла.

Во видеото е покажана детално постапката на подготовка.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Најупотребуваниот зачин ја чува бојата на облеката

Овој зачин лекува 600 болести

патите од висок притисок? – зачин од 7 денари е спасот

Додајте го овој зачин во првото кафе

Лажиче од овој зачин и цвеќињата нема да се исушат

Нека вашите зачини секогаш бидат свежи

Еден зачин е решение за маката со инсектите

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*