Овој десерт едноставно морате да го пробате – старите добри крофни во ново руво!
Состојки:
- 600-700 гр брашно
- 100 гр путер
- 20 гр квасец
- 1 лажица шеќер
- кора од лимон
- 200 мл јогурт
- 100 мл топло млеко
- 2 јајца
- 150 гр суви кајсии
- 100 гр суво грозје
Начин на подготовка:
- Квасецот потопете го во млако млеко. Додајте шеќер, јајца, кора од лимон, остатокот од млекото и јогуртот, потоа брашно, сол и замесете глатко тесто. Оставете да одмори 30 минути па премесете и направете 12 топчиња (зависи колку отвори има калапот за мафини). Секое топче тенко развлечете го и премачкајте го со путер, потоа нанесете кајсии и суво грозје и сè свиткајте. Расечете со нож по цела должина, но дел оставете.
- Крофните свиткајте ги како што е прикажано на видеото. Така подготвени спуштајте ги калапот за мафини. Оставете ги да нараснат па печете ги на 200 степени околу 30-35 минути. Врелите крофнички можете да ги премачкате со мед.
Уживајте!
Деталите за подготовката погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта