Вкусни и деликатесни топчиња со мелено месо и моцарела кои имаат одличен вкус.
Во продолжение прочитајте кои се потребните намирници и начинот на подготвувањето.
Состојки.
- 500 гр мелено месо
- 1 јајце
- 1 лажица вегета
- 2 главици кромид
- 150 гр моцарела
- 300 гр Пекабеско сланина
- бибер
- магдонос
- босилек
Начин на подготовка:
- Во меленото месо во сад се додаваат јајце и босилек, магдонос, бибер и вегета, па се се меша и соединува.
- Се обликуваат бомбици од месото, па во секоја се става моцарела на средина и повторно се обликува во форма на топче.
- Се чисти кромидот, се сече на кругови, па во секој круг се става по едно топче.
- Потоа се мота секоја бомбица во две парчиња сланина кои се претходно малку обарени во вода.
- Ставете ги бомбиците во тепсија и печете ги на 220 степени половина час.
На здравје!
Поврзани рецепти на Gotvi.mk:
Гурманско мелено пилешко со зеленчук