Први симптоми кои укажуваат дека лактозата е штетна за вас

Први симптоми кои укажуваат дека лактозата е штетна за вас

Млекото е дел од здравата исхрана кај децата, но малкумина знаат дека лактозата односно млечниот шеќер што се состои во млекото кај многу возрасни лица предизвикува проблеми.

Во случај кога е невозможно да се разгради лактозата до галатоза и глукоза, неразградената лактоза доаѓа во дебелото црево каде предизвикува појава на гасови.

Освен тоа нејзиното присуство во дебелото црево доведува до насобирање на вода. Како последица се јавуваат надуеност, грчеви, мачнина и дијареа. Симптомите најчесто се манифестираат околу 2 часа откако е земен оброкот.

Единствен начин да се намали интолеранцијата на лактоза е да се исфрлат одредени млечни производи од секојдневна исхрана или да се користат млечни производи без лактоза.

Повеќе на Gotvi.mk:

Домашни колачиња со парчиња чоколадо и путер

Путер кифли – Рецепт кој ќе ве врати во детството

Која е тајната на совршените домашни колачиња и кифли?

8 докажани бенефити од пиењето јогурт

Jogood во чаша ‒ Овошна забава со секој залак!