Со додавање на јаболка и сливи месото добива сосема поинаков вкус. Наместо сливи, можете да пробате и со смокви или кајсии.
Состојки:
- 1 кг пилешко бело месо
- 1 главица кромид
- 2 јаболка
- 8 суви сливи
Начин на подготовка:
- Исечете го белото месо на ситни парчиња. Исчистете го кромидот. Измијте ги јаболката, пресечете ги на четвртини и извадете ги петелките и коските.
- Исечкајте кромид на ситно и пропржете го на масло додека не стане стаклест. Додајте месо и пропржете го. Посолете (или додајте зачин), додајте јаболка и сливи и налијте половина чаша вода. Динстајте во поклопен сад 15 минути. Долијте вода ако испари.
- Сервирајте го пилешкото заедно со јаболката, сливите и течноста од пржењето. Посипете со ситно сечкан магдонос.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна