Плескавици од компир и пилешко – Неодолив вкус и комбинација

Плескавици од компир и пилешко – Неодолив вкус и комбинација

Вкусен ручек на трпеза, сочни плескавици од пилешко и компири.

Ова е рецептот:

Состојки:

  • 500 гр компир
  • 250 гр пилешко филе
  • масло
  • 1 јајце
  • 100 гр презла
  • 1 главица кромид
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажиче црвена пиперка
  • цол и бибер
  • магдонос

Начин на подготовка.

  1. Пилешкото месо се меле, компирот се вари со лушпа, се лупи, па се ситни со вилушка.
  2. Се додаваат сечканите лук и кромид, црвен пипер, сол и бибер, јајце, малку магдонос и 4-5 лажици презла.
  3. Смесата се меси со раце и се прават топчиња. Се прават мали плескавици со натапкување во раката.
  4. Загрејте масло во тава, па секоја плескавица извалкајте ја во презла и пржете додека не порумени.
  5. Ставајте ги плескавиците на хартија, за да ја впие маснотијата од нив.

Послужете ги топли како прилог или главно јадење.

СОВЕТ: Кога ќе ги правите плескавиците, ставете масло на рацете за да не се лепат.

Добар апетит!

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Однадвор крцкав, внатре како путер – Трик за совршено печен компир

 

Повкусно од кашкавал и зденка: „Поховани компири”

Вкусен компир деликатес со зеленчук и кашкавал

Компири со сланина, кромид и морков

Има една „цака” за компирот да се свари побрзо

Мусака без месо – компир рецепт кој е полн погодок

По старски рецепт: Банатска компир-чорба со варени јајца

Запечен компир со шампињони – деликатесен ручек

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*