Сочна и крцкава: Пита од мелено месо, карфиол и праз (ВИДЕО)

Сочна и крцкава: Пита од мелено месо, карфиол и праз (ВИДЕО)

Лесна, вкусна и воздушеста пита…

Состојки:

  • 1/2 кг тенки кори
  • 250 гр мелено месо
  • 200 гр карфиол
  • 200 гр праз
  • 1 морков
  • 1 веза магдонос
  • масло
  • 3 јајца
  • 2 лажици гриз
  • 1/2 прашок за печиво
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. На масло пропржете праз, додајте морков, месо и карфиол, па убаво издинстајте. Додајте сечкан магдонос, сол, бибер и убаво измешајте. Јајцата разматете ги, додајте гриз и околу 50 мл масло. 
  2. Раширете ја првата тенка кора па премачкајте ја со две лажици од смесата со јајца и гриз, ставете друга па исто намачкајте ја, ставете трета и четврта и нив намачкајте ги исто, па на четвртата кора ставете фил од динстан карфиол. Свиткајте ги рабовите и замотајте во ролат. 
  3. Така правете додека не го потрошите материјалот. Ролните премачкајте ги со масло и печете на 200 степени околу 35 минути.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*