Оригинален рецепт за гибаница со сирење и кајмак

Оригинален рецепт за гибаница со сирење и кајмак

Толку вкусна гибаница немате пробано…

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • маст
  • 500 гр сирење
  • 500 гр кајмак
  • 10 јајца
  • млеко

Начин на подготовка:

  1. Замесете смеса од брашно и солена вода и додајте малку маст.
  2. Од смесата издвојте 24 кори и развлечете ги со сукало, а потоа премачкајте ги со маст и печете по две.
  3. Подгответе фил од сирење, кајмак и жолчки. Направете цврст снег од белки и измешајте го со претходната смеса. Додајте малку маст и млеко.
  4. Намастете тепсија со маст, а потоа наредете ги печените кори кои претходно се натопени со фил.
  5. Подготвената гибаница ставете ја да се пече во рерна на 180 степени.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*