Највкусниот зимски десерт кој не потсеќа на минатото…
Состојки:
- 1 кг костени
- 500 мл полномасно млеко
- 2 кесички ванилин шеќер
- 20 гр бел шеќер
- 25 мл рум
Начин на подготовка:
- Сварете ги костените во вода и излупете ги.
- Иситнете ги излупените костени во пире. Налијте млеко, додајте шеќер и рум па гответе додека костените не го впијат млекото и додека сè не се соединат мешајќи. Ако ви се чини дека смесата е погуста додајте уште млеко, а ако е поретка гответе малку подолго.
- Кога костените ќе го впијат млекото и ќе се направи густа смеса, провлечете ја низ машина за месо за да добиете резанци.
- Украсете со шлаг.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта