Помош во кујна: Мерење намирници без вага – со лажица

Помош во кујна: Мерење намирници без вага – со лажица

Лесно и едноставно измерете ги намирниците и кога немате рака при вага.

Ова видео забележете го и сочувајте го – ќе ви треба!

Мерката важи ако лажицата е полна до врв.

1 лажица шеќер = 22 гр.
1 лажица брашно = 20 гр.
1 лажица гриз = 14-15 гр.
1 лажица црвен пипер = 16 гр.
1 лажица пченкарно брашно = 18 гр.
1 лажица ориз = 20 гр.
1 лажица сол = 30 гр.
1 лажица сув зачин = 22 гр.
1 лажица какао прав = 9 гр.
1 лажица мелен мак = 15 гр.
1 лажица шлаг во прав = 15 гр.
1 лажица масло = 9 – 10 гр.
1 лажица маргарин или путер = 21 гр.
1 лажичка сусам = 10 гр.
1 кофа од ким = 13 гр.
1 лажица презла = 19 – 20 гр.