Направете единствена балкава каква што досега не сте пробале!
Состојки:
- 1 пакување кори за баклава
- 200 гр ореви
- 100 гр гриз
- 100 гр чоколадо
- 250 гр посен маргарин
Состојки за прелив:
- 500 гр кристал шеќер
- 4 дл вода
- 3 кесички ванилин шеќер
- сок од половина лимон
Начин на подготовка:
- Згответе прелив со шеќер, ванилин шеќер, вода и сок од лимон. По 3-4 минути вриење тргнете го од оган и оставете го целосно да се излади.
- Во чинија соединете мелени ореви, гриз и изрендано чоколадо. Убаво измешајте.
- Редете по 3 кори, една на друга, па превиткајте ги на половина, а на краевите ставајте три лажици фил, потоа свиткајте и редете во плех.
- Наредете ги и исечете ги на еднакви делови, потоа прелијте со растопен маргарин и печете 20 минути на 200 степени (готови се кога ќе пожолтат).
- Врелата баклава прелијте ја со ладен прелив.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта