За оние кои сакаат блитва, ви донесуваме еден вкусен и лесен рецепт за подготвување ручек, кој можете да го загреавате повеќе денови, а за подготовка на ова јадење нема да ви бидат потребни повеќе од 30 минути.
Состојки:
- 500 гр мелно месо
- 1 шолја ориз
- 1 главица црвен кромид
- 1 лажица сув зачин
- 1/2 лажичка сол
- 1 лажичка бибер
- 1 веза блитва
- 1 јајце
- 200 мл јогурт
Начин на подготовка:
- Исечкајте кромид ситно, па додајте месо, зачини и ориз и сè заедно добро измешајте. Во поголемо тенџере загревајте вода до вриење.
- Кога водата ќе зоврие потопете ја блитвата на неколку минтуи и оставете малку да отстои. После неколку минути, извадете ја блитвата и на секој лист посебно нанесете малку фил од месо и замотајте, како кога виткате сарма.
- Наредете ги сармите во тепсија, наредете ги густо, па прелијте ги со вода.
- Ставете ги во рерна да се печат 90 минути.
- После час и половина, разматете јајце и јогурт, малку посолете и прелијте ја смесата преку сармите.
- Оставете уште 10-15 минути да се запечат.
- Послужете со кисело млеко и уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Полнет ананас со ориз и пилешко