Тортиљи од карфиол

Тортиљи од карфиол

Уживајте во прекрасниот вкус на овие необични тортиљи…

Состојки:

  • 3/4 главици карфиол
  • 2 јајца
  • 1/4 шолја исечкан магдонос
  • сок од половина лимета
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете плех со хартија за печење.
  2. Цветовите карфиол иситнете ги и потоа сомелете ги во блендер. Би требало да добиете околу 2 шолји иситнет карфиол.
  3. Карфиолот ставете го во чинија и загрејте го во микробранова рерна 2 минути, потоа извадете, измешајте и повторно загревајте 2 минути. Карфиолот потоа ставете го густа газа и исцедете го вишокот течност. Со оглед на тоа што карфиолот е многу топол, препорачуваме да носите кујнски нараквици додека ова го правите.
  4. Во сад со средна големина разматете јајца, додајте карфиол, магдонос, сок од лимета, сол и бибер. Сè добро измешајте. Обликувајте 6 тортиљи и наредете ги во плех за печење.
    Печете ги тортиљите 10 минути, потоа извадете ги од рерна, свртете ги и вратете ги во рерна да се печат уште 5-7 минути.
  5. Загрејте тава со нелепливо дно и во неа благо пропржете ги печените тортиљи (по 1-2 минути од секоја страна) додека не поруменат.

Добар апетит!

Повеќе поврзани рецепти на Готви.Мк

Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика

Полнети тиквички по најдобар рецепт

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*