Мусака од бајат леб: Од надвор крцкава, од внатре мека!

Мусака од бајат леб: Од надвор крцкава, од внатре мека!

После овој рецепт сигурни сме дека поретко ќе ја правите стандардната мусака со компири.

Состојки:

  • 500 гр мелено месо
  • половина векна бајат леб
  • 4 јајца
  • 100 мл мелко
  • 1 главица кромид
  • 200 гр кашкавал
  • 1 лажица мешавина од зачини
  • масло
  • сол
  • мелен црн бибер

Начин на подготовка:

  1. Во тава со загреано масло пржете ситно сечкан кромид. Додајте мелено месо, посолете и побиберете. Во намастен керамички сад редете парчиња леб. Преостанатите парчиња исечете ги редете ги во садот, така што целото дно ќе биде прекриено со леб. Нанесете смеса од мелено месо, па наредете го останатиот леб. 
  2. Скршете јајца, додајте лажица мешавина од зачини и разматете. Додајте млеко и со ова прелијте ги парчињата леб, па испечете. 
  3. Топлата мусака исечете ја на парчиња и сервирајте.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт