Посна пита од тиква и цимет која се топи во уста…
Состојки:
- 500 гр кори за пита
- 500 гр тиква
- 100 гр шеќер
- малку цимет
- малку масло
- една рака исечкани ореви (по желба)
- шеќер во прав за посипување
Начин на подготовка:
- Тиквата крупно изрендајте ја и зашеќерете ја, додајте цимет и ако сакате и ореви. Добро измешајте за сè да се соедини.
- Земајте по две-три кори, па секоја пропрскајте ја со масло. На третата или четвртата (по желба) ставете фил од тиква. Повторувајте ја постапката додека не ги потрошите сите кори.
- Ставете во претходно загреана рерна на 180 степени и печете додека питата не порумени.
- Кога ќе се излади, посипете со шеќер во прав и послужете.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега