Салатата од карфиол одлично оди со месо, печено или поховано, брзо се подготвува, а може да стои во фрижидер три до четири дена без да ги промени вкусот и бојата.
Состојки:
- 1,5 кг свеж карфиол
- 400 гр кисела павлака
- 200 гр мајонез
- 2 лажици мелен сончоглед
- 3 лажици мелен сусам
- малку магдонос
- сол
- 1 лажичка лук во прав (по желба)
- малку јогурт (по желба)
Начин на подготовка:
- Карфиолот измијте го па исечкајте го на мали цветови. Измешајте ги сите наведени состојки со карфиолот.
- Послужете како прилог или како оброк салата.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути