Ни јајца ни месо – храна која е најголем извор на зараза со салмонела

Ни јајца ни месо – храна која е најголем извор на зараза со салмонела

Салмонелата е опасна зараза, а иако повеќето луѓе веруваат дека се пренесува најчесто преку месото и јајцата во исхраната, сепак тоа не е така.

Храната од животинско потекло има само мала улога во пренесувањето салмонела, но вкусшнот треба да внимавате кога јадете суши, недоволно зготвено месо, како и зелен зеленчук, дињи, тикви, краставици, лубеници.

И еден домат може во 25 посто да ја пренесе за жал бактеријата.

Прочитај Gotvi.mk рецепти:

Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)

Диетален појадок што ќе ве држи сити

ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки