Неодолива торта со кафе и бадеми

Неодолива торта со кафе и бадеми

Со арома од кафе, крцкава и кремаста торта без кори од брашно…

Состојки за бисквит:

  • 7 белки
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр мелени бадеми

Состојки за фил:

  • 7 жолчки
  • 150 гр шеќер во прав
  • 3 лажички инстант кафе
  • 150 гр путер
  • 100 гр бадеми за декорација

Начин на подготовка:

  1. Разматете белки во цврст снег. Постепено додавајте шеќер во прав и на крај мелени бадеми. Замесете со раце. Печете во помал кружен плех на 150 степени околу половина час. Кората треба да порумени, но никако не смее да пресуши. Печеното и изладено тесто пресечете го на 2 или 3 кори.
  2. Жолчките разматете ги со шеќер. Кафето разматете го во две лажички вода и додајте во жолчките. Разматете путер пенасто и додајте го во подготвената маса.
  3. Премачкајте ги корите и завршете со крем. Оставете малку крем за декорација.
  4. Украсете со бадеми, послужете и уживајте!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*