Исклулително вкусна, ароматична торта, со убав изглед и фантастичен вкус.
Состојки за кора:
- 300 гр брашно
- 200 гр путер
- 2 жолчки
- 1/2 лажичка сол
- 2 лажици павлака
- 1/2 лажичка прашок за печиво
Состојки за жолт фил:
- 500 гр исчистена тиква
- 600 мл млеко
- 100 гр шеќер
- ванилин шеќер
- 1 лажичка ѓумбир
- 1 лажичка цимет
- 3 јајца
- 50 гр путер
Состојки за бел фил:
- 500 гр сремско сирење
- 200 гр шеќер
- 5 јајца
- 1 лажица сок од лимон
- ванилин шеќер
Начин на подготовка:
- Од брашно, путер, жолчки, сол, павлака и прашок за печиво замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час во фрижидер.
- Тиквата исечете ја на коцки, згответе ја во млеко, пропасирајте ја, па составете ја со шеќер, разматени јајца, цимет, ѓумбир и путер.
- Сремското сирење разматете го со шеќер, сок од лимон и ванилин шеќер. Додајте едно по едно јајце и матете додека смесата не стане глатка и компактна. Тестото извадете го од фрижидер, развлечете го и ставете го намастен плех или калап за печење. По тестото распоредете бел фил, а од горе жолт. Печете прво половина час на 180 степени, а потоа околу 20 минути на 140 степени. Пред послужување добро изладете.
Уживајте!
Повеќе на Gotvi.mk:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате