Ароматична есенска торта со тиква

Ароматична есенска торта со тиква

Вкус на есен, совршен десерт во ладните ноќи, аромата неодолива.

Состојки:

  • КОРА      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ФИЛ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажичка ѓумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 јајца
  • 50 гр маргарин
  • ФИЛ2
  • 500 гр павлака за готвење
  • 200 гр шеќер
  • 5 јајца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеќер

Подготовка.

  1. Од брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако ќе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. Тиквата исечете ја на коцки, сварете ја во млекото, пасирајте ја па додадете ги шеќерот, јајцата, циметот, ѓумбирот и маргаринот.
  3. Павлаката изматете ја со сите состојки за вториот фил.
  4. Ставете го тестото во плех за печење, ставете го едниот па другиот фил.
  5. Печете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.

10 „убијци“ на вишокот калории

Диетален појадок што ќе ве држи сити

Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот

ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки

Како да ослабете според хороскопскиот знак?

Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате

Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?

Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате

ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ

ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината

 

 

 

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*