Овој специјалитет освојува на прв залак!
Состојки:
- 1/2 кг компири
- 150-200 гр брашно
- масло
- 1 зелена пиперка
- 1 морков
- 1/2 праз
- сол
- бибер
- зачин
- презла
Начин на подготовка:
- Компирите сварете ги, излупете ги и изгмечете ги. На масло пропржете го зеленчукот, додајте сол, зачин и бибер. Во изгмечениот компир додајте брашно, лажица масло и замесете глатко тесто да не се лепи. Развлечете на половина сантиметар дебелина и сечете на коцки, кои потоа ќе ги наполните со фил. Преклопете го тестото и притиснете го со прсти.
- На шпорет ставете тенџере со вода, посолете па кога ќе зоврие спуштајте ги парчињата да се зготват. Готови се кога ќе испливаат и омекнат. Вадете ги со решеткаста лажица. Во тава пропржете презла па извлакајте ги парчињата тесто. Послужете ги топли.
Добар апетит!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука