Подгответе тесто од ајвар, превкусно е!
Состојки:
- 500 гр брашно
- 25 гр свеж квасец
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 1 јајце
- 2-3 лажици ајвар
- 75 мл масло
- 250 мл вода
- 50 гр кашкавал
- 50 гр растопен путер
Начин на подготовка:
- Во голема чинија ставете брашно и сол и полека измешајте.
- Во друга чинија ставете вода, шеќер и квасец. Оставете квасецот малку да нарасне.
- Разматете јајце, додајте масло, ајвар и квасец. Сè полека додавајте во чинијата со брашно.
- Од наведената смеса направете тесто. Тесотот прекријте го и оставете го малку да нарасне.
- Тестото ставете го на рамна, побрашнета површина. Поделете го на 12 еднакви делови. Секој дел направете го во облик на кифла.
- Ако сакате, во секој дел ставете по коцка кашкавал или малку сечкано суво месо.
- Растопете путер на тивок оган и секоја кифла потопете ја до половина во путер. Потоа наредете ги кифлите во тепсија обложена со хартија за печење.
- Оставете ги топчињата во тепсија десетина минути. Пред печење премачкајте ги со јајце и од горе посипете со рендано сирење.
- Печете 25-30 минути на температура од 200 степени.
Добар апетит!
Повеќе поврзани рецепти: