Совршено јадење, полно со витамини…
Состојки:
- 1 мала главица зелка
- 1 свежа пиперка
- 200 мл готвен домат
- 300-400 гр мелено свинско месо
- 200 гр сува сланина
- 3-4 чешниња лук
- 1 помал праз
- 1 поголем морков
- 1 помал корен целер
- лист целер
- масло
- 1 лажица брашно
- 1 лажичка пипер
- сув зачин
- сол
Начин на подготовка:
- Зелката исчекајте ја на поголеми коцки и пола наредете во тенџере. Од горе наредете мелено месо, сува сланина, исечкана пиперка, на кругови исечкан морков, целер исечкан на коцки, праз исечкан на кругови и крупни гранки целер кои ќе ги извадите кога зелката ќе се зготви. Преку ставете го другиот дел исечкана зелка. Налијте со вода до половина од тенџерето и ставете да се готви на средна температура околу 50 минути.
- Кога зелката ќе се зготви, направете лесна запршка. На масло пропржете брашно и сечкан кромид па кога малку ќе порумени додајте црвена пипер и ставете во готвената зелка.
- Лесно измешајте. Додајте сув зачин, сол и готвени домати. Оставете да се готви на лесен оган уште 5 минути и исклучете. Ручекот е готов.
Добар апетит!
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко