Ова гурманско јадење послужете го со ориз и свежа салата.
Состојки:
- 4 парчиња пилешки гради, исечкани на ленти или коцки
- 1 лажица кафеав шеќер
- 1/4 шолја соја сос
- 2 лажици мед
- 2 лажички рендан ѓумбир
- 2 лажички сечкан лук
- 2 лажици лут сос
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Измешајте шеќер, мед, соја сос, ѓумбир, лук и лут сос.
- Посолете ги и побиберете ги парчињата пилешко.
- Маслото загрејте го во голема тава. На умерена температура пропржете го пилешкото додека не порумени, околу минута од секоја страна.
- Прелијте со подготвен сос преку месото и оставете благо да струи додека сосот не згусне, околу 10 минути.
- Подготвеното јадење по желба посипете го со сусам.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна