Рецепт кој многу е популарен за слави и празници. Оваа солена торта има фантастичен вкус, совршена е за сечење и е вистински украс на вашата трпеза!
Состојки:
- 2 пакувања тост леб
- 400 гр кисела павлака
- 400 гр мајонез
- 300-400 гр тенко сечкан кашкавал
- 400 гр тенко сечкана салама
- 4 црвени пиперки
- 1-2 краставици
- 4 домати
- 1 веза магдонос
- сол
Начин на подготовка:
- Измешајте павлака, мајонез, сечкан магдонос (половина веза) и посолете по вкус. Краставиците и пиперките ситно исечкајте ги, а доматите исечкајте ги на кругови.
- Обложете тепсија (големина 35х25) со фолија па редете: тост леб, фил, салама, кашкавал, тост, фил, салама, кашкавал, тост. Прекријте со фолија па ставете во фрижидер на два часа.
- Потоа тргнете ја фолијата, поставете тацна од горе па брзо превртете ја тортата на тацнта. Тргнете ја и долната фолија па премачкајте го останатиот фил и посипете богато со сечкана пиперка.
- Украсете по желба. Тортата држете ја во фрижидер пред сечење.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути