Влашки паприкаш: Кој еднаш ќе го проба, не го заборава неговиот вкус

Влашки паприкаш: Кој еднаш ќе го проба, не го заборава неговиот вкус

Ова јадење е едно од најпознатите во Источна Србија…

Состојки:

  • 1 пиле
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица слатка пипер
  • 2 свежи зелени пиперки
  • 2 домати
  • 1 главица кромид
  • 2 лажици сув зачин
  • 2 чешниња лук
  • масло
  • сол
  • мелен црн бибер
  • 100 мл кисело млеко

Начин на подготовка:

  1. Кромидот и лукот исечкајте ги и пржете ги во тенџере на загреано масло. Исечете го пилето, па секое парче посолете го, побиберете го, пропрскајте го со мешавина од зачини и ставете во тенџере. Излупете домати, исечкајте ги на коцки, ставете ги во паприкашот и гответе.
  2. Во посебен сад ставете кисело млеко, додајте брашно, 100 мл вода, мешавина од зачини и мешајте со жица за матење. Таа смеса ставете ја во паприкашот по 20 минути, оставете да се готви уште пет минути и тргнете го јадењето од оган.

Добар апетит!

Поврзани вести на Готви.мк

Брзи роденденски сендвичи

ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал

Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки

Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви

Видео: Рецепт за најдобриот домашен појадок во светот

Похован кашкавал

Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки