Запечено јагнешко во јогурт: Овој ручек се подготвува само за специјални гости!

Запечено јагнешко во јогурт: Овој ручек се подготвува само за специјални гости!

Ниту една свечена прилика не треба да помине, а на трпезата да нема барем едно јадење од јагнешко. Колку и да сакате свинско месо, јагнешкото знае да биде многу вкусно, ако убаво се подготви. Еве еден одличен рецепт – јагнешко во јогурт.

Состојки:

  • 1 кг јагнешка кртина
  • 400 мл јогурт
  • 800 мл вода
  • 250 гр ориз
  • 5 јајца
  • 1 лажица мешавина од зачини
  • масло
  • сол
  • црн бибер

Начин на подготовка:

  1. Водата ставете ја во тенџере и ставете го месото да се вари. Во огноотпорен сад ставете претходно исчистен ориз и прелијте го со водата во која се варело месото. Додајте мешавина од зачини и печете 15 минути на 180 степени.
  2. Разматете јајца со вилушка, додајте јогурт, и соединете. Извадете го огноотпорниот сад од рерна, по оризот наредете варено јагнешко месо и прелијте го со мешавина од јајца и јогурт.
  3. Вратете го садот во рерна и печете уште 30 минути на иста температура. Јадењето сервирајте го додека е топло.

Добар апетит!

Поврзани вести на Готви.мк

Брзи роденденски сендвичи

ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал

Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки

Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви

Видео: Рецепт за најдобриот домашен појадок во светот

Похован кашкавал

Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки