Есенска гозба на чинијата: Полнети тикви

Есенска гозба на чинијата: Полнети тикви

Тиквата, кралицата на есента, е непресушен извор за инспирација на гурманите…

Како и да ја подготвите, во солена или слатка варијанта, печена или варена, со неа не можете да згрешите.

Има сочно месо, слатка , а ја ценат и нутриционистите поради ниската калориска вредност, како и поради провитаминот А, витамините Ц, Е и К, како и витамините од Б групата. Богата е и со калиум, фосфор, калциум, железо…

Ви донесуваме рецепт кој можете да го ставите во вашето мени!

Состојки:

  • 2 мали тикви (од по 600-800 гр)
  • 100 гр кромид
  • 400 гр пилешко филе
  • 400 гр печурки
  • 30 мл масло
  • 250 гр полутврдо сирење
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Тиквите излупете ги, пресечете ги на половина по должина, исчистете ги од семки и измијте ги. Со помош на вилушка издлабете ги тиквите од врвот кон делот каде се наоѓале семките.
  2. Тиквите ставете ги во лим за печење обложен со хартија за печење, посолете ги, побиберете ги и ставете ги на 30 минути во рерна загреана на 200 степени.
  3. Во тава на загреано масло ставете ситно сечкан кромид и пропржете го до златножолта боја. Додајте пилешко исечкано на парчиња и кратко пропржете. Додајте ситно сечкани печурки, посипете зачини (сол, бибер, пипер) и пропржете додека не испари течноста која ја испуштаат печурките.
  4. Тргнете од оган па со добиениот фил наполнете ги печените тикви, посипете рендано сирење и печете уште 20 минути.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт