Кармен колач – вклучете го миксерот, еве што го прави посебен

Кармен колач – вклучете го миксерот, еве што го прави посебен

Направете кремав, чоколаден и вкусен Кармен колач. Неодоливо за ладните ноќи кои следат, за насладување со семејството и за пријателите.

Состојки.

  • ЗА КОРА 
  • 6 белки 
  • 6 жолчки 
  • 100 гр шеќер 
  • 60 гр чоколадо 
  • 100 гр неизлупени бадеми 
  • Сок од ½ лимон 
  • 80 гр презла 
  • Маргарин за премачкување 

     

  • ЗА ФИЛ 
  • 100 гр чоколадо 
  • 100 гр шеќер
  • 1 портокал 
  • 1 парче лимон

 

 

 

Подготовка:

  1. Се матат 6 жолчки со шеќер, а се додава и наренданото чоколадо додека матите со миксерот. Се додаваат и ситно сецкани неизлупени бадеми, а потоа се оддава и исцеден половина лимон, и презла. 
  2. Се добро се меша. 
  3. Во сад настрана изматете ги белките, внимателно додајте ја и другата смеса и мешајте со лажица да се соедини. 
  4. Ставете ја смесата во округлест плех за торта, премачкан со маргарин. Печете го на умерена температура. 
  5. Во сад ставете сок од портокал и парче лимон, чоколада и шеќер. 
  6. Матете додека не добиете кремава смеса, па премачкајте го испечениот пандишпан.

Поврзани вести на Готви.мк

Брзи роденденски сендвичи

ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал

Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки

Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви

Видео: Рецепт за најдобриот домашен појадок во светот

Похован кашкавал

Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки