Лиснати кифлички полни со кашкавал – вкусно печиво

Лиснати кифлички полни со кашкавал – вкусно печиво

Уште веднаш ќе ви кажеме да направите дупла мерка, кифличките навистина се многу вкусни!

Состојки:

  • 600 гр пченично брашно
  • 30 гр свеж квасец
  • 1 дл млака вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 2 дл кисело млеко
  • 5 јајца
  • 1/2 маргарин
  • 100 гр кашкавал
  • 1 лажичка сол
  • сусам за посипување

Начин на подготовка:

  1. Разматете квасец во млака вода со шеќер и малку брашно. Кога квасецот ќе надојде, замесете тесто со брашно, кисело млеко, 3 јајца и 2 жолчки, и лажичка сол. По потреба додајте уште малку брашно, за тестото да биде средно тврдо. 
  2. Оставете да нарасне, а потоа тестото поделете го на 8 делови и секој дел развлечете го во круг. Премачкајте ги со разматен омекнат маргарин и редете еден на друг. Последниот не го премачкувајте. 
  3. Сѐ развлечете со сукало што потенко, сечете на триаголници, на секој ставете по парче кашкавал и свиткајте кифли. Редете ги во плехови и оставете ги да нараснат. 
  4. Премачкајте ги со останатите разматени белки, посипете со сусам и печете во рерна загреана на 200 степени околу 15 минути со вентилатор, а малку подолго без.

 

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта