Изобилството од витамини и вкусови оваа чорба ја прават идеална!
Состојки:
- 1 сува земичка
- 2 главици кромид
- 2 корени магдонос
- 400 гр моркови
- 1 праз
- 2 лажици масло
- магдонос
- ловоров лист
- 350 гр ситно мелено свинско месо
- 2 лажици брашно
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Земичката натопете ја во вода да омекне. Зеленчукот исчистете го. Една главица кромид исечкајте на коцки, а друга на кругови. Коренот магдонос и морковите исечкајте ги на коцки, празот на кругови, а зачинските билки исечкајте ги.
- На масло динстајте го зеленчукот околу 2 минути, налијте вода и додајте зачини и зачински билки па гответе околу 20 минути.
- Исцедете ја земичката, измешајте со смеса од месо и кромид исечкан на коцки, додајте сол по вкус и од смесата обликувајте кнедли. Додајте ги во варивото 10 минути пред крајот.
- Кромидот исечкан на кругови посипете го со брашно, пропржете го на остатокот од маслото, извадете го на кујнска салфета да се исцеди маснотијата и посипете по варивото пред послужување.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа