Превртена торта од јаболка: Добро познатиот десерт од детството!

Превртена торта од јаболка: Добро познатиот десерт од детството!

Овој едноставен колач е идеален за секоја прилика…

Состојки:

  • 3 жолчки (за бисквит)
  • 6 лажици шеќер (за бисквит)
  • 6 лажици брашно (за бисквит)
  • кора од лимон (за бисквит)
  • 3 белки (за бисквит)
  • 1 дл масло (за карамел)
  • 80 гр шеќер (за карамел)
  • сок од половина лимон
  • 50 гр мелени ореви
  • 4-5 киселкасти јаболка
  • шлаг по желба

Начин на подготовка:

  1. Маслото и шеќерот карамелизирајте ги до светлосмеѓа боја. На намастен калап од 24 см наредете излупени и исечкани јаболка на парчиња. Печете во загреана рерна на 220 степени 15-20 минути.
  2. Во меѓувреме подгответе го бисквитот. Жолчките изматете ги со шеќер и додајте брашно и снег од белки и сите останатите состојки.
  3. Печените јаболка посипете ги со ореви и пропрскајте ги со сок од лимон. Преку јаболката додајте ја смесата за бисквит и печете на 180 степењни околу 20 минути. Печениот бисквит малку изладете го и извадете го од калап така што ќе го превртите на чинија или плех.
  4. Направете прелив по ваш вкус или едноставно премачкајте со шлаг и уживајте!

 

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта