Месо со бибер по рецептот на нашите баби (ВИДЕО)

Месо со бибер по рецептот на нашите баби (ВИДЕО)

Единствено, месо по стар рецепт, со нов вкус!

Состојки:

  • 300 гр јунешко месо
  • 2 моркови
  • 2 главици кромид
  • 3 чешниња лук
  • ловоров лист
  • мелен бибиер
  • 1 лажичка пипер
  • сол
  • рузмарин
  • мајчина душица
  • 1 лист целер
  • магдонос
  • сенф
  • 100 мл бело вино
  • 1 свежа пиперка
  • масло

Начин на подготовка:

  1. Ситно исечкајте го кромидот и пропржете го на масло, додајте сечкан моркови, па пропржете. Потоа додајте ловоров лист и месо, ставете малку вода.
  2. Исечкајте рузмарин и мајчина душица, па додајте зелена пиперка. Динстајте околу еден час месото да омекне. Додајте вино и оставете да врие 5-6 минути.
  3. Во чинија додајте брашно, малку сенф, пипер, бибер, сечкан магдонос и лист целер, како и издробен лук. Разматете со малку вода и додајте ја смесата во месото.
  4. Оставете неколку минути да врие. На крај додајте зачин и сол.
  5. Послужете со варен ориз, компир пире или тестенини… Уживајте!

 

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте